2014-03-20

Apsilankymas Santariškėse 2014 03 19 (MRT rezultatai)



MRT tyrimas: mūsų įspūdžiai

 

Iššūkis – išgulėti nejudant apie valandą. Praėjusį ketvirtadienį pirmą kartą sūnui (7 m.) buvo atliktas blauzdų magnetinio rezonanso tomografijos (MRT) tyrimas. Man buvo leista stovėti šalia vaiko MRT patalpoje. Vaikas jau žinojo, kad reikės ilgokai išgulėti nejudant, todėl psichologiškai tam kurį laiką ruošėsi – namuose gulėjo ant lovos, jam neramu buvo, ar bus galima judinti akis, ar galima kvėpuoti :) ir pan. Aišku, mus nuramino, kad bus galima ir galvą pajudinti, ir pakalbėti, tik svarbu, kad nejudėtų kojytės. Taigi apie 50 minučių, kol vyko tyrimas, vaikas gulėjo labai ramiai, už tai tyrimą prižiūrėjusi laborantė jam „parašė“ 10 su pliusu ir tai vaikui paliko didelį įspūdį.

Ištverti MRT nepatogumus ir įveikti baimes. Prieš atliekant tyrimą, reikia užpildyti anketą. Vienas iš pateikiamų klausimų – ar turite uždarų patalpų baimę: tikrai šiek tiek nejauku gulti į tunelį, nors ir jo galas atviras. Kitas dalykas – adata. Į veną prieš tyrimą įvedamas kateteris, pro jį į kraują MRT tyrimo metu suleidžiamas tam tikras kiekis kontrastinės medžiagos, kad galima būtų matyti kraujagysles. Taigi visą tyrimą reikia pragulėti su kateteriu. Trečia – MRT aparatas skleidžia daug įvairių keistų garsų: kad nenukentėtų klausa, vaikui uždėjo ausines, man – į ausis liepė įsikišti specialius kištukus. Tačiau, reikia pasakyti, garsų įvairovė mūsų ausims buvo gana įdomi patirtis. Dar gali būti nepatogu – sunkokos plokštės ant kūno, prisegamos diržais, ir gnybtukas su davikliu ant piršto. Tačiau visus nepatogumus ir baimes vaikas įveikė puikiai.

Netikėtas mieguistumas. Iš tyrimo dienos liko ryškus atsiminimas, kad magnetinio rezonanso tomografo patalpoje abu dažnai žiovavom. Stovėdama šalia vaiko pavydėjau, kad jis gali gulėti, o man tenka stovėti – ir man norėjosi kur nors prigulti. Mums paaiškino, kad normalu jaustis mieguistam, kai erdvė įmagnetinta, o išėję į lauką turėtume atsigauti. O šiaip atliekant tyrimą, kaip mums minėjo, tiriamajam galima ir miegoti, jei tik pacientas nori ir gali užmigti.

Pasiruošimas MRT (magnetinio rezonanso tomografijos) tyrimui

MRT angiografijos aptarimas

 

Sudėtingas atvejis. Šį trečiadienį į Vilnių atvažiavome vėl – šįkart reikėjo aptarti MRT rezultatus su gyd. B. Vaišnyte. Kaip gydytoja spėjo ir anksčiau, iš žvalgomųjų tyrimų, šis atvejis ne iš lengvųjų. Matoma daug arterioveninių (AV) fistulių (netaisyklingų jungčių tarp arterijų ir venų), fistulių matyti ir kaule. Gali būti, kad ateityje kurią nors AV fistulę bus galima ir tvarkyti, bet viską parodys tik laikas. Kol kas, atrodo, jokio kito gydymo kaip tik kompresinė kojinė nėra. Neprasminga net bandyti embolizuoti. Embolizaciją bandyta daryti vienam mūsų likimo draugui, bet nepavyko net procedūros pradėti. Gydytoja B. Vaišnytė turi tris tokius sudėtingesnius atvejus, su šių berniukų šeimomis mes bendraujame – likimo suvesti. 

Konferencija ir mūsų viltys. Balandžio mėnesį gydytoja vyksta į Pasaulinės kraujagyslių displazijų draugijos (ISSVA – International Society for the Study of Vascular Anomalies) organizuojamą kraujagyslių anomalijų konferenciją užsienyje, ten vežasi mūsų trijų pacientukų stebėjimo duomenis. Gal užsienio specialistai galės ką patarti, kas daroma tokiais atvejais, kai nėra kelių ryškesnių fistulių, su kuriom būtų galima dirbti, jas tvarkyti. Mūsų atvejai vadinamieji difuziniai, kai visoje pažeistoje srityje fistulyčių tarsi pasisėję. Tikimės, kad gal kas po konferencijos ir paaiškės. Jei ne, žinosim, kad operacijos ar embolizacijos nenumatomos, toliau lieka tik nuolatinis stebėjimas, kontrolė pagal tolesnę kraujagyslių raidą ir tik mūsų kompresinė kojinė, kojinė, kojinė...

Kompresinė kojinė. Šįkart gydytojos kabinete dirbo ir jaunas gydytojas, kuris yra supažindinamas su mūsų ligos istorijomis. Jis nufotografavo vaiko kojytes, kad gydytoja B. Vaišnytė galėtų savo rūpimų pacientų nuotraukas parodyti specialistams konferencijoje. Numovę kojinę (kurią vaikas iki šiol dėvėjo III kompresijos ir iki kirkšnies) pastebėjome, kad gana stipriai matyti šlaunų storio asimetrija. Dešinės (pažeistosios) kojytės šlaunis darosi plonesnė nuo kompresijos. Po MRT tyrimo galima spręsti, kad kraujagyslių malformacijos yra dešinės kojos blauzdoje, o į šlaunį kraujas tik nuteka, todėl kompresija šlaunies srityje nereikalinga. Todėl šįkart važiavome užsisakyti ir matavome kojinę tokią, kuri apspaustų tik blauzdą ir nespaustų šlaunies. Taigi pirmą kartą gausime kojinę iki kelio (kompresija lieka ta pati – III, o tokios trumpesnės kojinės kaina 160 Lt). Žiūrėsim, kaip seksis ją mūvėti.

Mano adresas viltedru @ gmail.com

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą