2011-11-15

Gydytojos B. Vaišnytės komentaras apie vieną kraujagyslių patologijos atvejį

Šis tekstas pasirodė 2009 10 06 tinklalapyje http://www.lsveikata.lt/ skyrelyje "Žmonės - Iš mano praktikos"

Kraujagyslių patologija „išlindo“ prieš gimdymą





Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų Kraujagyslių rekonstrukcinės ir endovaskulinės chirurgijos centro gydytoja kraujagyslių chirurgė Birutė Vaišnytė:



- Šį įgimtos kraujagyslių patologijos nėštumo metu atvejį prieš pusantrų metų pristačiau Bostone vykusioje pasaulinėje kraujagyslių displazijų konferencijoje. Dabar mano pacientė labai neblogai jaučiasi, ją konsultavo užsienio kolegos per II tarptautinę kraujagyslių displazijų konferenciją Vilniuje rugsėjo pabaigoje. Žaizda baigia užgyti, todėl užsienio kolegos netgi pataria atlikti moteriai plastinę operaciją. Kai paskutines savaites nėščia moteris kreipėsi į ligoninės priimamąjį, jai buvo dvidešimt treji. Ji stipriai kraujavo iš sėdmenų. Žaizda buvo išopėjusi iki nekrozės, gangrenos. Tada mes nelabai kuo galėjome jai padėti – sustabdėme kraujavimą, pasiūlėme atvykti iškart pagimdžius. Nėščios nedrįsome švitinti. Kai po gimdymo moteriai atlikome angiogramą, aptikome nenormalią kraujotaką. Dabar šiai pacientei dvidešimt penkeri. Po daugkartinių embolizacijų, kurių metu specialiomis granulėmis užkišamos nenormalios arterijų ir venų jungtys, kraujagyslių vaizdas yra kur kas geresnis. Audiniai akivaizdžiai sveiksta, o negydomi galėjo ir gangrenuoti. Vaikystėje ant sėdmenų šiai pacientei buvo tik nedidelė dėmelė, į kurią niekas nekreipė dėmesio, kol pastojus sutriko kraujotaka, dėmės vietoje atsirado išopėjimas ir įvyko nekrozė. Audiniai tiek išgedo, kad prasidėjo kraujavimas. Dabar planuojame ligonei atlikti plastinę operaciją, kurios metu pakitusius audinius tiesiog išpjausime.

Įgimta kraujagyslių patologija neretai pasireiškia pigmentinėmis dėmėmis, kurios dažniausiai atsiranda galūnėse, bet gali būti ir ant veido, galvoje – bet kur. Paprastai gydytojai ramina, kad tai tėra hemangioma, kuri išnyks savaime. Tačiau displazija atvirkščiai – ji tik progresuoja – pamažu „išlenda“ kraujagyslių pakitimai. Labai dažnai tokių ligonių galūnės būna skirtingos – viena storesnė, kita – plonesnė.

Bet kurio mūsų ligonio, sergančio kraujagyslių displazijomis, ligos istorija yra sudėtinga, netgi dramatiška. Ši patologija yra labai siaura ir neapibrėžta, todėl siuntinėjami pas įvairius specialistus, klaidžiodami nuo vieno pas kitą, pacientai neretai vėliausiai atsiduria pas kraujagyslių chirurgus. Labai dažnai pacientams nustatoma klaidinga diagnozė, arba ji nenustatoma, pacientas yra negydomas arba klaidingai pradedamas gydyti. Dažniausiai tokiems pacientams sakoma, kad „nieko negalima padaryti“ ir jie iš viso dingsta iš gydytojų akiračio, bijodami dar kur kreiptis. Ir kentėdami gyvena. Kenčia ne tik pacientai, kenčia jų šeimos. Ypač išgyvena motinos, kurių vaikai serga kraujagyslių anomalijomis. Jas ramini, nes ši liga yra dažniausiai nepaveldima, išskyrus labai retas formas. Dabar ir Lietuvoje daug kuo galime tokiems ligoniams padėti. Aktyviai sekamų ir gydomų tokių ligonių Lietuvoje yra apie pusę tūkstančio, tačiau jų kasdien daugėja. Užsienyje labai populiarios tokių pacientų draugijos.

Kalbinau ir aš pacientų tėvus, įtikinėju, kad galėtų susitikti su kitais panašaus likimo žmonėmis, pasidalinti gydymo įspūdžiais, tačiau negirdėjau, kad draugija burtųsi.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą