2021-05-20

Nauja kojinė ir vizito pas angiochirurgę prisiminimas (sūnui 14 m.)


 Grįžtame prie kojinių „Sigvaris“ 

Naujos kojinės jau labai reikėjo kurį laiką. Pagaliau vaikas galėjo ją užsimauti šių metų balandžio 23 dieną (senoji buvo sudėvėta ir apiplyšusi, kojines rekomenduojama keisti kas 6 mėnesius). Užsakyta iš gamintojo iki parduotuvės keliavo daugiau nei 6 savaites. 

Nuo vokiečių įmonės „Bauerfeind“ kojinių prie šveicariškų „Sigvaris“ grįžome atsitiktinai: pasirodo, Kaune, visai netoli namų, esanti parduotuvė „Teida“ priklauso UAB „Idemus“, prekiaujančiai šios įmonės produktais. Pardavėja davė matmenų lentelę, grįžusi pamatavau sūnaus koją, parduotuvės darbuotoja pagal duomenis užsakė norimą kojinę ir perspėjo, kad, ko gero, produktą gausime tik po 6 savaičių. Taip ir buvo, bet mes jau prie tokių terminų buvome pripratę. Visada tekdavo laukti naujai siuvamos kojinės, kai dar ji būdavo gaminama individualiai pagal sūnaus matmenis. Dabar tereikėjo užsakyti standartinio dydžio, bet vis tiek kelionė užtruko.

Už dvi kojines sumokėjau 92 eurus (pakuotėje yra dvi, taigi, sunešiojęs pirmą, iškart turės kitą naują). Sūnui reikalinga III klasės kompresinė kojinė. Pirkau „M Long“, CCL 3, AG, „open toe“, „beige“ spalvos. Kaip visada.


Apie vizitus 2020 metais

Pernai dėl sūnaus kojos Vilniuje, Santariškėse, lankėmės net kelis kartus: pas gydytoją ir tyrimų. Tiesa, su uždelsimu dėl pavasarį prasidėjusio karantino. 2020-08-04 buvo atliktas kojos magnetinio rezonanso tomografijos (MRT) tyrimas. Įdomu tai, kad susidūrėme su situacija, apie kurią vis pasakoja sūnaus gydytoja angiochirurgė Birutė Vaišnytė, – kad ne visi medikai gerai susipažinę su įgimtomis kraujagyslių malformacijomis: padarius MRT, tyrimo aprašymas ne visiškai atitiko tikrąją būklę, todėl B. Vaišnytė skambino gydytojui radiologui, atlikusiam tyrimą, ir šiam aprašymą reikėjo pakeisti.

Kokios išvados aktualios mums? Po kelių vizitų, tyrimų ir apžiūrų nustatyta, kad kliniškai ir echoskopiškai naujų pakitimų nėra. Yra dešinės kojos įgimta AVM (arterioveninė malformacija), kapiliarinė malformacija ir kojos hipertrofija. Koja ilgesnė 2 cm, skirtumas nedidėja, vadinasi, augant yra santykinis mažėjimas. Gydymas: kompresinė terapija. Rekomendacijos: tęsti kompresinę terapiją III kompresijos kompresine kojine; taip pat ortopedo konsultacija. Tyrimai ir konsultacijos: stebėjimas ir kontrolė po metų.

Prisiminus ortopedo siūlymą daryti sūnui operaciją, kad kojų ilgis susilygintų, reikia pasakyti, jog gydytoja B. Vaišnytė mūsų atveju jos nerekomenduoja. Taigi toliau gyvenam ramiai. Apsiribojam kompresine terapija.


P. S. Pastebėjau, kad vizito pas gydytoją aprašyme atsirado naujas diagnozės kodas. Siuntimo diagnozė užrašyta – Q27.8 (Kitos įgimtos patikslintos periferinių kraujagyslių sistemos formavimosi ydos). Diagnozės (kaip ir būdavo) – Q27.3 (Periferinė arterioveninė formavimosi yda). Šalia pastaba „lėtinės pirmą kartą šiais metais nustatytos ligos“. Nelabai man čia aišku, nes ir anksčiau būdavo tas pats kodas. Reikės pasidomėti.

1 komentaras:

  1. Sveiki,
    Aš turiu įgimta kraujagyslių malformacija-displazija dešineje rankoje. Man 25m. gydausi pas ta pačia gydytoja. Man atliktos 8 operacijos. Mano patalogija sunki-išplitusisi visoje rankoje, ji yra storesne už sveika. Turiu nešioti kompresine rankove.
    Išmokau dirbti kaire ranka. Pasibaigiau 2 aukštuosius, darbe dirbu taip pat su kaire ranka.
    Šiuo metu liga progresavo, mano gydymas mišrus: operacija ir specialus vaistai.

    AtsakytiPanaikinti